Tulevaisuuden Rakentaja

Ensi keväänä järjestetään Suomen 38. eduskuntavaalit. Kuluvalla vaalikaudella on saatu kansakunnan kurssi käännettyä. Kipeitäkin ratkaisuja on jouduttu tekemään, mutta tuloksena on 110 000 uutta työpaikkaa ja valtion velan saaminen hallintaan.  Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Tulevaisuuden rakentaminen kestävälle pohjalle vaatii rohkeita rakenteiden muutoksia.

Erityisen hankalassa asemassa työmarkkinoilla ovat pitkäaikaistyöttömät. Olen kuullut tilanteista, joissa ihmistä ei ole kutsuttu edes työhaastatteluun, koska hän on pitkäaikaistyötön. Yhteiskunnan rakenteet ovat olleet omiaan lisäämään ihmisten ahdinkoa työttömyyden suhteen. Tulevan vaalikauden tavoitteeksi on asetettava työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin. Esimerkiksi Tanskassa työttömien oikeudet, velvollisuudet ja palvelut ovat aivan eri tasolla kuin meillä täällä Suomessa. Tanska on myös pyrkinyt kaikin keinoin poistamaan mahdolliset kannustinloukut. Työn tekeminen täytyy olla aina kannattavaa työttömyyteen verrattuna. Seurauksena Tanskassa on ollut lyhyet työttömyysjaksot, korkea työllisyys ja laaja osallisuuden tunne koko yhteiskunnassa

Toinen tärkeä tekijä työllisyyden lisäämiseksi on työllistämisen esteiden poistaminen. Olen surullisena seurannut viime viikkoina hallituksen ja Ay- liikkeen ”riitelyä” pienyritysten henkilöperusteiseen irtisanomiseen liittyen. Tämä asia on hyvin pieni askel työllisyyden parantamisessa, mutta Suomen kolmikantaan perustuva ”sopimisen kulttuuri” ei tunnu kestävän edes sitä. Pienen yrityksen kannalta rekrytointi on aina iso riski. Yrittäjä haluaa palkata työntekijän, koska tarvitsee tämän palveluksia, ei siksi, että pääsisi irtisanomaan tämän! AY- liike pyrkii jatkuvasti tuomaan julkisuuteen päinvastaista viestiä. Tunnen henkilökohtaisesti monia pienyrittäjiä, jotka painivat työllistämiseen liittyvän riskin kanssa, eivätkä uskalla tehdä palkkauspäätöstä. Erityisen tärkeitä tällaiset työllistämiskynnyksen madaltamiseen liittyvät toimet ovat pitkäaikaistyöttömien kannalta. Suomen työmarkkinoita täytyy pystyä uudistamaan, jotta pystymme rakentamaan hyvinvointiyhteiskuntaamme tulevaisuuden tarpeiden edellyttämälle tasolle.

Marko Tapio (kok.)
Tulevaisuuden Rakentaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *