TILAAJA ON VASTUUSSA

Iltalehti uutisoi 4.4.2019 lehdessä rikoksesta tuomituista eduskuntavaaliehdokkaista.
Olen mukana listalla ja haluan kertoa lyhyesti tapauksesta.
Hain ruoppauslupaa syksyllä 2015 edustamani yhtiön puolesta Kemiönsaaren Ekniemen alueelle. Luvassa määritellään ruoppausalue ja ruoppausmassojen läjitysalue. Luvassa määritellään myös ruopattavan massan määrä.
Työ tehtiin vuodenvaihteessa 2015-2016, jolloin ruoppaaja jätti osan massasta läjitysalueen ulkopuolelle. Tarkoitus oli kuitenkin siirtää massa pois heti, kun jäät kestäisivät työkoneen painon. Kyseisenä talvena jäätilanne oli kuitenkin niin huono, ettei se sallinut työkoneen käyttöä kyseisessä kohteessa. Sen takia sovimme läjitysmassan siirtämisestä jollain muulla urakoitsijan hyväksi katsomalla tavalla.
Työmaasta oli kuitenkin itselleni tuntemattoman tahon toimesta tehty valitus ELY-keskukselle, joka tarkastuksen jälkeen kehotti siirtämään väärin läjitetyn massan 31.12.2017 mennessä luvan osoittamaan paikkaan. Näin myös tehtiin hyvissä ajoin ennen ELY-keskuksen antamaa määräaikaa.
ELY-keskuksen määräysten noudattamisesta huolimatta sain kehotuksen saapua kuulusteluihin Kemiönsaaren poliisilaitokselle, missä minulle langetettiin asiasta sakkorangaistus. Kysyttyäni perusteluja sakkorangaistukselle minulle kerrottiin, että ruoppauksesta vastaa aina työn tilaaja. Sakko maksettiin ajallaan.
Tässä tapauksessa on selvää, että ruoppaustyömaalla on toimittu osittain ruoppausluvan vastaisesti. Tehty virhe kuitenkin korjattiin ELY-keskukselta saatujen ohjeiden mukaisesti. Suomessa tilaaja vastaa teetettävästä työstä ja kantaa myös seuraukset mahdollisista virheistä. Tällä kertaa en ollut tarpeeksi tarkkana seuratessani työtä tilaajana.

Marko Tapio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *